TIPS TILL DIG SOM SÖKER IN TILL ESTENOM

sandraheader2

Hej på er! Det trillar hela tiden in frågor från tjejer (var är killarna?) som vill söka in till Estenom, som ska söka in till Estenom och som redan har sökt in. Jag tänkte därmed att det kanske är enklast att jag gör ett litet inlägg då jag sammanställer några råd och tips om det som folk har undrat kring.

Vad är Estenom då till en början? Kort och gott är det en 3½ årig utbildning på Yrkeshögskolan Novia i Vasa, Finland. Det man lär sig är allt ifrån klädstyling för män och kvinnor, makeup, frisyrdesign, fotografering, marknadsföring, företagande ja allt som har att göra med den typ av bransch jag jobbar inom. Alla utbildningar har sina dåliga sidor men nu så här i efterhand kan jag verkligen säga att jag fick mycket av det jag behövde för att ha självförtroendet till att starta upp VOGA tillsammans med mina kollegor.

Här kommer några tips och idéer till dig som vill och ska bli Estenom:

  • Vad kan man göra för att öka sina chanser till att komma in? Öva, öva öva! Gör makeuper och frisyrer på dina vänner. Fota allt vackert du har runt om dig. Far och shoppa med dina släktingar och hjälp dem välja ut snygga klädhelheter! Jag har mängder av kanske inte alltid allt för snygga makeuper och klädstylingar som jag gjort på mina vänner. Men det har i alla fall gjort mitt stilöga och kunnande bättre! Du ska helt enkelt leva som en Estenom redan innan du kommit in.
  • Urvalsprovet: Om jag minns det rätt så baserar sig om du kommer in eller ej på dina betyg, på stylinguppgiften du gör och ska skicka in på förhand, på den personliga intervjun och gruppdiskussionen. Där ska du tänka på att vara dig själv, ta för dig och visa vad du går för samtidigt som du är ödmjuk. Själv så avslutade jag hela mitt urvalsprov och personliga intervjun med orden “Ni vill inte börja i höst utan mig!”. 
  • FUCK THE RULES! I den här branschen handlar det inte om vem som kan följa reglerna till punkt och pricka utan om att visa sin kreativitet! Självklart ska man utgå från det som blir sagt och bestämt men sätt till din egen touch på det hela! Vet du att du har en helt unik och fantastisk idé som avviker en aning från det bestämda, GO FOR IT! Som jag redan sa till en som skrev till mig på facebook om ansökningsuppgiften där man ska styla en modell enligt ett visst tema, det stod även för oss att man ska skicka in en bild. Jag tänkte äh, mina bilder är så jäkla bra jag gör ett helt collage istället! Så länge man har en stark motivering till varför man gjort på ett visst sätt så är det det viktigaste! (Så länge som slutresultatet är fantastiskt vill säga 😉 ). Det här har nog varit min regel under hela utbildningen.
  • Gällande om jag tyckte att det var svårt att slippa in så vet jag inte riktigt vad jag ska säga där. För mig var det bara så självklart att Estenom var enda utbildningen för mig (jag sökte inte till några andra skolor vilket också rankas högt när man intervjuas) så på nått vis “visste” jag hela tiden att jag skulle slippa in…
  • Ha ett starkt självförtroende. Ja men självklart hjälper det.
  • Hur behöver man vara för att passa som Estenom? Jag är ju ingen domare här men visst finns det vissa egenskaper som är viktiga för att trivas som Estenom! Det första är att du självklart ska ha ett otroligt stort intresse för kläder, mode, stil, makeup, hår, hudvård o.s.v. Sen krävs så klart ett kreativt sinne och egenskapen att kunna se saker ur nya perspektiv. Som Estenom krävs ett estetiskt öga så klart, att kunna se hur saker och ting kan bli så vackra som möjligt. Att få jobb efter en estenomutbildning är inte det lättaste (beroende på vad du har för mål förstås) så det krävs att du har en jäkla viljekraft till att vilja nå nånstans, du kommer att behöva kämpa dig fram (men alltid med ett ödmjukt hjärta och utan att trampa nån på tårna!!). Vill du starta något eget krävs det att du har en entreprenörs ådra.
  • Var vänlig! Jag måste bara betona detta för jag tycker det är extremt viktigt! På min klass var vi otroligt vänliga mot varandra och stöttade varandra i vått och torrt och det är så det ska vara! Modebranschen är inte precis känd för att vara den snällaste och det tycker jag vi kan ändra på! Bort med alla elaka påhopp och bitchigheter, bjussa mera och gör allt med ett gott hjärta! Så har man också mycket roligare på vägen mot toppen! Försök att inte låta avundsjukan ta över! Du ska unna andra lycka för bara du kämpar kommer du också att lyckas och då kommer det att kännas bättre om du nått dit på ett schysst vis!

Lycka till till alla er som har sökt/ska söka in till Estenom 🙂 Fråga bara om nu undrar över något jag inte tog upp här. Och gällande praktik på Voga Styling så vill jag flika in här att vi gärna tar emot praktikanter 😉

2
Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *