• Nu höjer jag rösten!

  sandraemiliabloggbossladybabe

  rättvis lön

  Hej på er!

  Nu när våren börjar komma till oss och solen skiner lite extra mycket kanske det är det perfekta tillfället att ta upp ämnen vi kanske annars inte orkar diskutera, trots att de är viktiga för både dig och mig. Jag tänkte skriva om en av de hetaste frågorna just nu som fler borde snacka om: löneskillnaden mellan män och kvinnor. Sen att jag är tjej gör ju självklart att jag brinner lite extra för just det här ämnet, trots att jag är egenföretagare och betalar ut min egen lön. Det känns ändå relevant, eftersom jag brinner för jämställdhetsfrågor – det borde väl vi alla göra.

  Jag läste ett väldigt bra blogginlägg på Consectors hemsida skrivet av Clara Löfvenhamn där det beskrevs hur dåliga vi är på att snacka lön i världen, alltså över lag! Det här gör ju också att många inte kan påverka vad de tjänar och hur ska då klyftan kvinnor och män emellan minskas?

  Det är därför jag skriver det här inlägget nu, för att höja rösten! Tydligen kommer det dröja hela 33 år innan vi har lika lön för lika arbete. Då pratar vi 2050 och det är för långt framåt för att det ska gynna alla arbetande kvinnor i dag! Så det kanske är dags att vi alla höjer rösten? Som egenföretagare förstår jag om ni tänker att det är svårt att sätta foten i denna fråga men jag tror att vi alla kan göra något åt detta. Det handlar om att sprida kunskap och skapa engagemang.

  För mig är det oförståeligt att vi, år 2018 fortfarande har det här problemet, men när jag läste Consectors inlägg så kändes det så självklart. Vi snackar inte. Man pratar inte lön i Finland, eller egentligen på något ställe i världen. Jag förstår inte varför, eftersom vi inte borde definiera oss med en siffra. Vi måste hitta ett sätt som vi alla kan jobba för en mer jämlik värld. Om alla började prata lön med varandra, på jobbet och andra ställen, skulle vi kunna avdramatisera lönesnack. Senare, när det väl kommer till det jobbiga snacket med chefen om pengar, har du redan pratat av dig med andra och märkt att det inte är jämnt och är mer redo att ta ett steg mot en ljusare framtid. Om du redan gör detta, super! Men ta det längre och börja prata med andra på sociala medier. Få dina vänner att göra likadant… Vi alla behövs på något sätt och genom att börja bli mer öppna och prata, så kanske 23% kan höjas? Vi kan känna att det är värt mödan vi gör, eftersom vi får betalt för den. Och alla får lika betalt. Vilken fantastisk värld det hade varit!

  Så våga prata lön och våga ta vad du förtjänar!

  1
  Follow:
  Share:

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *


  Looking for Something?