Min relation till droger, alkohol & tobak

sandraemilia, mirella, vän, friendship, wine,

Nu är inte min blogg speciellt stor men eftersom jag ändå har ett visst antal läsare här varje dag och varje vecka så känner jag ändå ett litet ansvar över att påverka i mån av möjlighet. Speciellt då jag vet att här även finns en del yngre läsare som jag om jag bara kan vill påverka till att göra bättre val i livet. Därför tänkte jag idag ta upp ett ämne som jag vet att jag skrivit och pratat om tidigare men som jag aldrig tycker man kan prata för mycket om, nämligen beroendeprodukter så som tobak, alkohol och droger. Här tänker jag skriva om min relation till dessa produkter.

TOBAK

Första gången jag kom i kontakt med tobak var när jag började i högstadiet. Då kändes det som att väldigt många rökte. Första gången jag blev erbjuden tobak var när jag var på ett Sursik Disko en fredag kväll. Det var en kille jag kände där som sträckte fram en tobak till mig och frågade om jag skulle ha. Jag tackade nej. Killen sa då till mig att han tror nog minsann att jag kommer att börja röka och att jag dessutom kommer att röka “Northi” (kortaste filter och mest skadliga ämnen i sig eller något liknande?). Då blev jag så arg och tänkte att nääe, jag ska nog f*n visa dig, jag tänker inte ta emot ett sådant gift!

Och jag kan stolt berätta att jag fortfarande inte i denna dag ens testat dra ett endaste litet bloss. Det skulle aldrig komma på frågan att jag skulle testa!

Har jag då känt att det nån gång varit svårt att stå emot då så många andra röker? Nä. Faktiskt inte! Ganska snabbt förstod folk i min omgivning att det inte löns att försöka få mig att testa. Det kommer aldrig att hända att jag skulle röka och visar man sig 100 % bestämd ja då kommer ingen försöka få en att röka!

ALKOHOL

Första gången jag fick smaka alkohol var faktiskt redan som 11/12-åring. Jag var tillsammans med mina föräldrar hemma hos familjebekanta på middag och de vuxna drack vin till maten.  Även vi barn fick varsitt glas med lite vin på botten (med betoning på lite!), bara för att få känna smaken. Enligt dagens undersökningar o.s.v. borde ju det ha gjort mig till alkoholist men om ni fortsätter läsa ska ni se att det nog verkligen inte blev så.

Nästa gång jag drack alkohol var jag väl där runt 14 år gammal. Då var det tillsammans med några vänner och då var nog inga föräldrar närvarande vill jag lova, haha. Precis som många andra tonåringar har det var många hemmafester och fester i lokaler. När jag fyllde 18 började vi festa runt på krogar.

Men trots att jag druckit en del i min tonår så har jag faktiskt aldrig varit riktigt full! Jag har hör och häpna aldrig blivit redlös och behövt spy i fyllan eller i bakfyllan (det sjuka är att senast jag spydde var när jag var 11 år gammal och hade migrän efter ett simhallsbesök från skolan). Och det tror jag nog att jag är ganska ensam om att kunna säga av de som festat loss på hemmafester och krogar. Men jag har alltid haft en sorts spärr på mig själv när jag dricker. Jag gillar känslan av att bli salongsberusad men jag är för kontrollerande av mig för att helt släppa taget. Jag måste känna att jag har kontroll!

Idag är det väldigt sällan jag dricker. Bara ibland på välvalda tillfällen så som midsomrar, nyår och om man firar något större o.s.v. Däremot ÄLSKAR jag att ta ett glas vin nån gång ibland med vänner!

DROGER

Att läsa och höra om hur det ser ut i högstadier idag… Att eleverna röker på och är höga under skoltid, flickor som säljer sina kroppar för att ha råd med droger, barn (som man fortfarande är i högstadiet!) som säljer droger, mm. Just nu blir man mörkrädd när man hör vad som är på gång i högstadierna i Österbotten.

Själv har jag faktiskt aldrig i mitt liv kommit i kontakt med droger. Och herregud så tacksam jag är över det! Jag har verkligen haft turen på min sida när det kommer till vänner och bekanta. Ingen i min omgivning skulle acceptera droger och därmed har jag heller aldrig kommit i kontakt med dem.

Som tonåring trodde jag verkligen att droger bara fanns i Stockholm som närmaste. Och att det var typ en person i hela Jakobstad som höll på med droger. Men på senare år har jag förstått att så inte är fallet…

Man skulle ju aldrig som tonåring ha trott att man som 24-åring skulle sitta här och skriva hur tacksam man är över att föräldrarna var så stränga med en som de var! För absolut tror jag att en bidragande orsak till att man inte hamnade snett i tonåren var för att föräldrarna satte upp regler, både mina föräldrar för mig och mina vänners föräldrar för dem.

Det i kombinationen med känslan av ett tryggt hem, kärlek och att man sedan barnsben uppfostrats på ett sätt att man fått en bra självkänsla, det tror jag verkligen att är nyckeln till att växa upp utan att hamna snett.

Jag vet inte hur bra jag når fram med det här inlägget men om jag redan kunde få en enda elev att avstå från droger, tobak och för mycket alkohol så skulle det betyda allt!

Och jag hoppas verkligen att jag inte upplevs som dömande i detta inlägg, det är absolut inte det som är meningen! Utan jag hoppas att oavsett vad man har för bakgrund och relation till ovanstående ämnen så ska man våga bestämma över sig själv och sina val!outfit, sandraemilia, metallic, skirt, trend 2017, fall, höst mode, stripes skeppar mössa

 

 

 

 

9
Follow:

12 Comments

 1. Jasmine
  16/10/2017 / 21:42

  Ett viktigt ämne! Jag tycker det är intressant att du vill skriva “herregud så tacksam jag är” över att inte varit i kontakt med droger, då det just är droger som verkar vara det som är “inne idag”. Jag hörde aldrig att någon sysslade med droger när jag var i högstadiet, men tydligen är det det idag, vilket kanske för oss som inte är vana att det har blivit så tycker att det känns skumt. Jag har nog själv varit i kontakt med nu det här som alla pratar om och jag likställer det helt till alkohol nu för tiden, om eventuellt mindre jobbigt än alkohol, men däremot har jag ju läst jättemycket om det på hemsidor och forskningar som visar hur mycket det kan påverka unga människors hjärna innan de vid 20, 21 år är utvecklade. Det är sedan skrämmande.

  Men jag tror det är viktigt att vi ska komma ihåg att det på samma sätt som att det finns olika grader av alkohol i alkoholdrycker också finns olika grader av droger och att det inte behöver handla om djävulen själv, haha. Så istället för att bara helt likställa alla droger med djävulen det borde man berätta åt ungdomarna hur det påverkar ens hjärntillväxt och liknande. Jag tror det håller mer av dem borta från dem (åtminstone de här “lättare drogerna”, vilket nu förstås är vad det handlar om).

  • Sandra Holmäng
   Author
   19/10/2017 / 19:33

   Jaa men det är sjukt…! Hur kan något så hemskt vara trendigt? Jaa skrämmande är rätta ordet!

   Jaa sant!

  • Sandra Holmäng
   Author
   19/10/2017 / 19:33

   Tusen tack!

 2. 16/10/2017 / 23:28

  Bra inlägg Sandra!! Tycker också det är så sjukt hur droger är så vanligt nuförtiden. Helt galet och så fel…

  • Sandra Holmäng
   Author
   19/10/2017 / 19:33

   Jaaaaaaaaa alltså gaaah

 3. Anna
  17/10/2017 / 17:00

  Såå bra och viktigt inlägg!

  • Sandra Holmäng
   Author
   19/10/2017 / 19:33

   Tack! 🙂

 4. 17/10/2017 / 21:16

  Super bra inlägg Sandra ❤️

  • Sandra Holmäng
   Author
   19/10/2017 / 19:34

   Taack så mycket! <3

 5. 17/10/2017 / 22:09

  Riktigt bra inlägg, intressant att läsa din åsikt om alkohol och droger! 🙂

  • Sandra Holmäng
   Author
   19/10/2017 / 19:34

   Taack! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *