I MITT KÖK- Pumpa soppa, Falafel & Hummus Recept

1, sandraemilia, pumpa, soppa, recept, glutenfritt bröd

Jag har den senaste tiden testat på flera olika vegetariska recept och hittat flera nya favoriter! Här tänkte jag nu dela med mig av två.

Först ut är pumpa soppan. På hösten älskar jag tomatsoppa, purjolökssoppa, grönsakssoppa och nu även pumpa soppa. Det bästa med de soppor jag brukar göra så är att de går snabbt att göra, man kan göra stora mängder och har alltså flera mål mat i kylskåpet några dagar framöver.

Pumpasoppa
500 g pumpa
2 lökar
1 vitlöksklyfta
smör
citron
2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
paprika pulver, chili
vatten typ 5 dl

Jag började med att steka pumpa bitar och lökarna i smör. När det blivit mjukt hällde jag det i en mixer och mixade. I en kastrull lät jag det koka upp på låg värme med vattnet och tillsatte grädden (jag hade vegansk grädde), kryddorna och lite citron saft. När det fått koka en liten stund är det klart! Till detta gjorde jag ett glutenfritt bröd och det blev såå gott tillsammans!

Screenshot_2017-11-04-13-58-23

Bild från min instastory (följ här sandraemiliah) där jag fick flera önskningar om att dela med mig av receptet.

För ett tag sen testade jag för första gången på att göra friterade falafels här hemma. Tidigare har jag nog gjort falafel men då bara som vanliga bullar i stekpannan och inte friterade. Det blev sjukt gott men så klart något man kanske inte vill äta allt för ofta då det är just friterat.

Falafel
3 dl kikärter (färdiga att använda)
1 gul lök
1 dl dill
4 viktlöksklyftor
1 msk rismjöl
spiskummin
svartpeppar
salt
matolja (till friteringen)

Det enda jag gjorde var att mixa alla ingredienser. Sen tog jag en tjockbottnad kastrull och hällde i ungefär 5 cm med olivolja. Sen gjorde jag bara små bollar och sänkte ner dem i oljan med en sked. Bollarna rörde jag hela tiden så de inte skulle fastna i kastrullen. Ungefär 6-7 stycken rymdes åt gången i min kastrull och varje boll fick friteras en par minuter. Här gäller det hela tiden att ha kontroll och att ha ett lock redo vid sidan om ifall oljan börjar brinna! Men allt gick super bra och de färdiga bollarna satte jag på ett fat med hushållspapper på.

Till falafeln åt jag även hummus, det här tycker jag är ett enkelt och gott recept på en sådan.

Hummus
285 g kikärter (färdiga att användas)
2 vitlöksklyftor
1 pressad citron
3 msk olivolja
½ dl tahini
spiskummin
salt

Alltså jag älskar min mixer! Jag körde bara alla ingredienser in i mixern och tadaa, klart! Och såå gott med falafeln! 

Jag åt falafeln och hummusen med jasmin/basmatiris blandning och sötsur sås. Alltså herregud så gott det blev!

Kommer ni testa något av dessa recept? 🙂

 

1
Follow:

2 Comments

 1. 12/11/2017 / 08:47

  Åh så gott! Den där soppan vill jag testa 😍

  • Sandra Holmäng
   Author
   12/11/2017 / 20:19

   Jaaa gör det, sååå gott! 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *