Det här med hållbart mode!

sandraemilia, outfit, tiger, sweater, pencil leather, skirt, white, shirt, gold, earrings,

Den som lyssnar på min och Michelles podd (Michelle och Sandras podd, klick!) så vet ju att vi snuddat vid ämnet hållbart mode. Michelle har ju med sin blogg börjat gå in mer och mer på just det ämnet och för några poddavsnitt sedan tipsade hon om filmen The True Cost som handlar om klädbranschen och fast fashion. Då lovade jag att även jag skulle se på filmen!

Jag har i dagsläget kollat ungefär 3/4 av den och självklart kom inget av det jag såg i filmen som någon chock. Jag har många gånger läst artiklar om hur det ser ut i dessa utvecklingsländer där främst kvinnor får slita med livet som insats för att vi i västvärlden ska kunna köpa en billig tröja på H&M.

Filmen kom inte som någon chock men ändå har den satt igång miljoner tankar i mitt huvud och plötsligt har jag märkt ett mönster i mig själv och en sida av mig själv som jag inte tidigare riktigt tänkt på och noterat!

Filmen The True Cost har ett extremt viktigt budskap att dela med sig av och jag önskar verkligen att alla ni också ska se den.

Mina tankar snurrar efter att ha sett filmen och jag känner att det enda jag vill göra nu, det är att skriva av mig! Jag måste få sitta här i mitt kontor, ensam och skriva av mig. Också för att jag känner att det budskap jag nu vill att ska nå fram är så viktigt!

sandraemilia, outfit, tiger, sweater, pencil leather, skirt, white, shirt, gold, earrings,3

Det är ingen hemlighet att jag älskar mode och kläder! Jag är den som slukar trender och tycker det är såå roligt med nytt då jag snabbt tröttnar!

Men! Bloggvärlden, modekanaler på youtube och instagram har alltid gett mig lite skuldkänslor. Det har alltid känts som att inom modevärlden och sociala medier ska allt gå så snabbt! Och det ska vara kläder i mängd och massor! Det är wish hauls och det är HUALS på youtube om att man shoppat sååå mycket och att nu när man ser plagget så vet man inte riktigt varför man shoppat det så det hamnar nog säkert i skräpkorgen efter den här videon…

Mitt största intresse är och har alltid varit mode och kläder! Och jag vill absolut kunna utöva mitt största intresse men jag har skuldkänslor över att späda på den här snabba branschen. Dock efter att ha filosoferat och tänkt lite grundligare efter att ha sett filmen så har jag insett att men visst har det funnits val jag gjort som är för det bättre! Och dessa vill jag nu dela med mig av för tillsammans kan vi göra skillnad!

sandraemilia, outfit, tiger, sweater, pencil leather, skirt, white, shirt, gold, earrings,2

(Wish) Hauls: Det som alltid gett mig mest dåligt samvete är så kallade Hauls på youtube. Videor där modeprofiler visar upp plagg efter plagg på sånt de fått eller shoppat, allt med länkar till plaggen så tittarna själv kan köpa dem. Och visst, jag kan tycka om att se en haul samt inspireras av dem OCH framför allt älskar jag själv att göra hauls! Men som sagt, det ger mig så dåligt samvete!

Jag minns i somras när jag tänkte att det skulle nog vara bra för min youtube kanal att göra en wish haul. Tittarsiffrorna är alltid sjukt höga på dessa typer av videor och jag tänkte jaa men visst, det kunde vara kul! Beställa hem massor av kläder för 20 € och göra en kul video. Där tog dock mitt samvete över! Jag insåg att nääe, jag vill inte göra en wish haul video! Jag vill inte spendera 20 € på 10 plagg som en kvinna i Bangladesh har fått slita med blod och tårar för att få sydd. Jag vill inte på verka mina följare till att känna ett sug efter att själva shoppa på wish. Där och då tog jag ett beslut om att jag aldrig ska göra en sån här typ av video! Oavsett hur lockande det kan verka för stunden! Mitt samvete klarar inte av det!

Vart kommer mina kläder ifrån: Om ni tänker efter på hur mina outfitposts ser ut så är det väldigt sällan jag skriver ut vart mina kläder kommer ifrån. Jag har gjort det i perioder för att jag fått klagomål från läsare som tycker att jag alltid borde skriva ut det men det har alltid gått tillbaka till att jag inte gör det. Varför? Jo för att jag åter en gång inte vill uppmana till köp! Mina outfits är till för att inspireras av och jag önskar att man tar till sig av inspirationen när man själv klär sig, men jag vill inte uppmana till att köpa hela mina looks. Självklart om man verkligen vill ha något enstaka plagg kan man skicka och fråga och självklart svarar jag då! Men överlag håller jag mig borta från allt för många länkar då jag inte vill öka konsumtionen.

Loppis: Okej jag är inte allt för ofta på loppis men jag är en stor förespråkare av loppisar och berättar alltid högt och glatt om mina fynd när jag väl köpt något därifrån.

“Fyndat” i egen garderob: En annan sak som ni, om ni återigen tänker efter, troligen sett i min blogg senaste tiden är när jag skriver om hur jag “shoppat” eller “fyndat” i egen garderob! Jag har ju alltid väldigt lite kläder i min “every day wardrobe” men däremot lådor fyllda med plagg jag tidigare älskat men tröttnat på, som jag vet att sitter bra på och är plagg som kan bli trendiga igen. Jag är otroligt bra på att gå loss i dessa lådor och jag fyndar alltid! Detta är återigen ett exempel på något jag alltid ropar högt om här på bloggen, just för att jag vill visa att allt man bär måste inte vara det senaste nytt! Nu är ju inte jag så gammal ännu men småningom börjar jag fynda plagg i mina lådor som är 10 år gamla och som jag gladeligen återanvänder!

Återanvända festkläder: Alltså hur många gånger har man hört “jag ska på fest i helgen och har inget nytt att ha på mig!”. Varför ska det alltid behöva vara nytt till fest? Jag har i alla år varit väldigt duktig på att använda mina festplagg och festklänningar gång, på gång, på gång. Jag tänker snarare att om jag har ett snyggt festplagg som sitter perfekt på mig, varför skulle jag då välja att bära det plagget bara en gång när jag kan använda det flera gånger?!

VOGA kunder: Mina shoppa med stylist kunder försöker jag alltid att välja det lite mer etiskt rätta till! Fast kunden säger att H&M är en favorit butik så går jag inte dit… Och tack vare att våra kunder får -15 till -20 % rabatt på sina köp med oss så gör det också det mer möjligt för våra kunder att satsa mer på en bra, hållbar och mer etiskt rätt garderob.

Basgarderoben: Det här är något jag länge tänkt på och i min basgarderob kommer jag att mer och mer (vart efter att ekonomin tillåter) satsa på bättre, hållbarare och mer etiska plagg som jag vet att kommer att hålla bättre i längden, inte bli otrendiga på några månader och jag kommer att veta att allt från tyget till konstruktionen är gjord under rättvisa förhållanden! Det vill jag sträva efter!

Detta är val jag väljer att göra för att skapa en mer hållbar modevärld och nej, jag med mitt enorma klädintresse är inte den perfekta förespråkaren för hållbart mode!

Jag älskar mode, kläder och trender och kommer såklart aldrig överge mitt intresse, men man kan alltid sträva efter att göra en liten skillnad för ni vet, många bäckar små….

Här ovan ser ni en Haul jag gjorde i höstas. Som sagt älskar jag att göra hauls men valde att sätta till biten old favorites för att även visa på att inte allt måste vara nytt…

Och på det spåret kommer jag att fortsätta. På söndag kommer en vårens trender 2018 video upp här och i den är mitt mål att försöka hitta trenderna på ett eller annat sätt i min egna garderob men såklart kommer det också finnas en del nytt.

Hoho vilket långt blogginlägg detta blev, haha. Men jag kände att jag behöver skriva av mig inom ämnet! Kanske händer det i framtiden igen med tanke på att jag poddar varje vecka med en människa som nu för tiden lever detta ämne ;)))

Vad är era tankar på hållbart mode och har ni sett filme the True Cost?

sandraemilia, outfit, tiger, sweater, pencil leather, skirt, white, shirt, gold, earrings,4

 

3
Follow:

2 Comments

 1. Mikael
  01/02/2018 / 11:40

  Vilken cool och snygg outfit 🙂

  • Sandra Holmäng
   01/02/2018 / 13:21

   Tack! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *