• Att köpa sin första lägenhet! Tips och råd i samarbete med advokatbyrån Harry Träskbäck Ab i Vasa

   

  Inlägget är i betalt samarbete med Harry Träskbäck

   

   

  Det börjar bli dags att köpa vår första lägenhet! Tanken har varit att vi ska köpa under 2020 men nu i och med covid-19 situationen är vi ju förstås inte helt säkra på hur det påverkar vår situation och om det kanske skjuter fram vår plan med att köpa eget till 2021. Men åtminstone är det i vår plan och vi är redo, efter att ha bott i vår hyreslägenhet i snart 7 år, att äntligen införskaffa något eget. 

  Vad söker vi då efter? Minst en trea med stora ytor och gärna så centralt som möjligt. Den ska vara i ett så dåligt skick att allt behöver rivas ut, haha. Jag drömmer förstås om högt i tak, stora fönster, sekelskift eller en typ av industriell känsla… 

   Med tanke på våra planer så kunde det inte passa bättre att advokatbyrån Harry Träskbäck Ab ville göra ett samarbete! Eftersom jag tycker att det är rätt spännande att stå inför ett köp av lägenhet så vill jag gärna ha all den hjälp jag kan få samt tips på vad det lönar sig att tänka på.

   

   

  Men innan vi dyker mera in på ämnet att köpa första bostaden så ska jag berätta lite mer om Harry Träskbäck Ab.

   

   

  Harry Träskbäck grundades för 30 år sen i Vasa av Harry Träskbäck och är ett familjeföretag där Anni-Leena Träskbäck och Nina Träskbäck småningom kommer att ta över. De hjälper främst privatpersoner men även företag samt offentliga samfund. De hjälper inom områden så som brottmål, tvistemål och konkurser men är specialiserade på rättegångar och familjerätt. 

   

   

  Jag ville göra detta samarbete med tanke på att jag kan tänka mig att många där ute (inklusive jag) kan tycka att det är knepigt att ta kontakt med en advokat. Men med detta inlägg vill jag lyfta fram Träskbäck och förhoppningsvis göra den känslan lite mindre, har du ett problem så ska tröskeln till att ta hjälp av advokat inte behöva vara så hög. Kolla in bilderna här, här sitter vi med våra te- samt kaffekoppar i all skön ro och diskuterar olika alternativ. Nina och Anni-Leena är hjälpsamma och du behöver inte vara rädd för att inte förstå vad som gäller, de hjälper dig förstå din situation och förklarar dina alternativ så att du förstår och vet hur du ska agera som nästa steg.

   

   

  Men tillbaka till det här med att köpa sin första bostad! Jag bokade alltså ett möte med både Anni-Lena och Nina för att diskutera igenom vad det löns att tänka på när man köper sin första bostad. Dessutom kom vi in på ämnet samboavtal, det kan också lönas att tänka på om man inte är gifta och köper något större gemensamt (utifall att partnern dör, då faller bostaden i arv till dig tillsammans med partnerns föräldrar, så kan med andra ord vara bra att ha ett testamente). Speciellt om man har gemensamma barn lönar det sig verkligen att fixa ett samboavtal utifall att  något oplanerat händer.

   

   

  Jag fick många goda råd som jag inte alls tänkt på tidigare när det kommer till att köpa bostad och jag tänkte här dela med mig en lista på de bästa tipsen:

  1. Granska husbolaget: deras ekonomiska ställning, utförda/kommande renoveringar, styrelsens femårsplan, handlingarna från den senaste bolagsstämman samt bokslutet.
  2.  Kolla noga lägenhetens samt de allmänna utrymmens kondition. Är lägenheten fuktgranskad? Är den gjord enligt anvisningarna KH 90-00393 / LVI 01-10413?
  3. Om du köper lägenheten med någon annan ska du noga granska köpebrevet, alltså om andelen är rätt i förhållande till insatsen.
  4. Om du vid köp av din första bostad är mellan 18-39 år gammal så är du troligen befriad från överlåtelseskatt, mer info på vero.fi.
  5. Och innan du ens börjar gå på visningar ska du ha en plan, vad behövs för bostad i dagsläget och vad behövs om 5 år? Vad påverkar bostadens värde på lång sikt? Ta kontakt med banken så du har koll på lånekrav och garantier.

   

   

  Men vilka knepiga situationer kan man hamna i när man köpt en bostad och hur kan då Harry Träskbäck hjälpa?

  Bland annat kan det handla om tvister på grund av fel i bostaden eller avtalsfrågor, det kan handla om arvsfrågor som aktualiseras i samband med köpet eller att man själv blivit stämd eller vill stämma på grund av problem vid köpet av bostad. 

   

   

  Hoppas att du tyckte detta var intressant och att du, precis som jag, nu känner dig lite tryggare med att våga köpa din första bostad. Och sätt namnet Harry Träskbäck bakom örat, man vet aldrig när det kan behövas hjälp i knepiga situationer 🙂 

   

   

  Du hittar Advokatbyrå Harry Träskbäck Ab på adressen

  Vasaesplanaden 15 A 15
  Och du hittar allas kontaktuppgifter samt bokningsformulär genom att klicka här och scrolla ner.

  2
  Follow:

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *


  Looking for Something?